Forum francuskih automobila
Dobrodosli na forum www.francuskiautomobili.com

Da bi ste videli ceo forum morate biti registrovani.

Zamolio bih vas da se registrujete i svoj profil popunite u celini!

Uzivajte!

VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Strana 2 od 25 Prethodni  1, 2, 3 ... 13 ... 25  Sledeći

Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Ryan taj Pet Dec 30, 2011 9:58 am

Šta čeka vlasnike automobila 2012?

Vlasnike automobila u Srbiji, kada su u pitanju razne novčane obaveze, očekuje ne baš ružičasta 2012. godina. Na vidiku su poskupljenja goriva, polise obaveznog auto-osiguranja, naplata putarina, parkiranja...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Prema nacrtu budžeta Srbije za 2012. godinu, oko dva miliona vozača automobila, kombi vozila, kamiona i autobusa, trebalo bi da državnoj kasi, samo na osnovu akciza na naftne derivate, donesu sumu od 93 milijarde i 100 miliona dinara.

Vlasnici vozila su i u 2011. godini morali duboko da zavuku ruku u džep, ne samo plaćajući jedno od najskupljih goriva u regionu, već su imali dodatne troškove za nove tablice, saobraćajne i vozačke dozvole i nalepnice.

Uz to, imali su obavezu da nabave i nove komplete za prvu pomoć.

Samo kupovina ovih kompleta, koštala je vozače u Srbiji više od 40 miliona evra. Na sreću, kompleti prve pomoći imaju rok trajanja od pet godina pa će vozači biti mirni u tom periodu.

Višegodišnji rok trajanja imaju i tablice i saobraćajne dozvole, pa za 2012. neće biti dodatnih izdataka ni u ovoj oblasti.

Međutim, vozači će morati da izdvoje dodatni novac za skuplje gorivo (sledi usklađivanje visine akciza sa stopom inflacije prvih dana 2012. godine), skuplju polisu obaveznog auto-osiguranja (ko je imao makar i malo „čukanje“ plaćaće 50 odsto više), a traže se i više cene putarina, parkiranja...

Početkom 2012. godine stiže i novi sistem tehničkih pregleda sa višim cenama. Zahtev

Udruženja tehničkih pregleda Srbije je da minimalna cena, za putnički automobil u klasi Punta bude oko 4.000 dinara.

I to nije sve, jer postoji mogućnost uvođenja obaveze od dva tehnička pregleda u toku jedne godine za starija vozila.

Očekuje se i da će od 1. novembra 2012. biti obavezna sva četiri zimska pneumatika, što će povećati troškove onim vlasnicima vozila koji ih nisu nabavili u toku 2011. godine.

Ako se ovome doda redovni servis, koji nije jeftiniji od 4.000-5.000 dinara, dobija se ozbiljna suma koju iz kućnog budžeta treba izdvojiti za automobil.

Sa druge strane, biće i smanjenja određenih nameta. Kupci novih automobila, od Nove godine, biće obradovani umanjenjem carinske stope na 2,5 odsto, ali samo na vozila proizvedena u Evropskoj uniji.

Doduše, pitanje je da li će se smanjenje carine uopšte osetiti, jer se država dosetila da uvede eko-taksu od 12.000 dinara po toni novog vozila.

Takođe, kupci hibridnih i električnih vozila, kao i onih koja emituju manje od 100 grama CO2 po pređenom kilometru, dobijaju od države subvenciju od 100.000 dinara.

Pri tome, kupci ovih vozila u Novom Sadu i brojnim gradovima Vojvodine imaju i privilegiju da ne plaćaju parking.

Izvor: B92, Novosti

Ryan

Broj poruka : 9285
Datum upisa : 12.12.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Ryan taj Pet Dec 30, 2011 10:03 am

Subvencije za manju emisiju CO2

Za kupovinu vozila sa emisijom ugljen-dioksida (CO2) manjom od 100 grama po kilometru, građani će ubuduće dobijati subvencije od 100.000 dinara preko Fonda za zaštitu životne sredine.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Toyota Yaris 2010
Toyota Yaris 2010

Ovu kampanju, pod imenom ECO Friendly, pokreću Vrele Gume Media System uz podršku Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, kao i kompanije Sogelease i Wiener Stadtische.

Državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Bojan Đurić je Tanjugu kazao da je akcija počela pre godinu dana i da su građani imali pravo na subvencije za vozila sa hibridnim pogonom, a da će sada biti proširena i na vozila sa smanjenom emisijom CO2.

"Današnji globalni ekološki trendovi nalažu maksimalno smanjivanje emisije štetnih gasova u atmosferu, pre svih CO2, te na taj način direktno utiču na aktuelnu proizvodnu filozofiju automobilskih kompanija. Taj "zeleni" talas polako stiže i u našu zemlju, a Vrele Gume su ga prepoznale i zalepile mu etiketu - prioritet", ističu iz kompanije Vrele Gume Media System.

Doduše, "zelenija" vozila nisu oslobođena carinskih troškova kako se najavljivalo, ali navodno ovo su počeci kada je pružanje olakšica u pitanju.

"Shodno tome, naša kuća je uz podršku Ministarstva za prostorno planiranje, rudarstvo i zaštitu životne sredine Republike Srbije, pokrenula kampanju koja će kao finalni rezultat imati dodatne beneficije za sve one koji budu vozili „zelene automobile“. Naime, svi automobili sa emisijom CO2 manjom od 100 g po pređenom kilometru će uživati u izvesnim povlasticama. Vlasnici ekološki „podobnih“ automobila će dobiti ECO Friendly licencu u vidu sertifikata prilikom kupovine svojih vozila. Dobijena licenca omogućava povoljnije uslove finansiranja, povoljniji paket osiguranja, kao i obezbeđivanje besplatnog parkiranja", kažu iz Vrele Gume Media System.

Dobijena licenca omogućava uslove finansiranja koje obezbeđuje Societe Generale leasing - takozvani "Zeleni lizing". Potom, kompanija Wiener Städtische osiguranje je za automobilske "čistunce" rezervisala paket osiguranja - "Zeleno osiguranje". JP Parking Servis Novi Sad će sa svim svojim članicama, a reč je o još petnaest gradova u Srbiji, ECO Friendly automobila obezbediti i "Zelenu parking" kartu, koja podrazumeva besplatno parkiranje u periodu od 6 meseci.

"Na ECO Friendly nadovezuje se i akcija - "Bezbednost dece u saobraćaju“. Svi prijatelji kuće Vrele Gume Media Systema dobili su kutije za prikupljanje papira "Očistimo Srbiju", a sredstva prikupljena od reciklaže papira namenjena su, jednako važnoj akciji "Bezbednost dece u saobraćaju". Planiramo da sprovedemo niz adekvatno osmišljenih programa, u okviru kojih ćemo u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Srbiji podeliti edukativno-zabavni paket, namenjen da decu upozna sa pravilima ponašanja u saobraćaju, kao i da kod njih podigne nivo ekološke svesti."

"Udeo vozila sa smanjenom emisijom štetnih gasova u 2010. godini u našoj zemlji bio je svega 0,2 odsto, što je malo. Ohrabruje podatak da se taj procenat povećao 10 puta za godinu dana, ali smo daleko od zemalja Evropske unije, gde je taj udeo 10 do 20 puta veći nego kod nas. U Švedskoj 85 odsto vozila koja kupuje ili iznajmljuju državne institucije moraju da budu ekološki prihvatljiva", rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i izrazio uverenje da će i državna administracija u buduće voditi računa prilikom nabavke vozila da ona budu ekološki prihvatljiva.

Prema istraživanju kompanije Vrele Gume Media System na teritorijli Republike Srbije, tokom 2010. godine, po markama i modelima, a prema podacima koje su im dostavili sami uvoznici, prodato je:
sa emisijom CO2 ispod 100 g/km

Što se beneficija vezanih za kupovinu hibridnih automobila tiče, u mnogim državama su date olakšice i subvencije. Poreske olakšice se podrazumevaju, a popusti znaju da budu ozbiljni, tako da oni za Prius u Holandiji iznose gotovo 7.000 evra, a manje-više slična praksa postoji i u ostalim zemljama EU.

Istraživanja pokazuju da sve veći broj vozača razmatra kupovinu hibridnog vozila, a kao glavne razloge navode brigu prema prirodi, ali i poreske olakšice. Ono što je interesantno je da je na primer, prosečan Nemac spreman da za "hibrid" plati u proseku 2.300 evra više nego za konvencionalni model.

Procenjuje se da će prodaja hibridnih automobila u Evropi dostići 100.000 primeraka godišnje. Rastuće cene fosilnih goriva i podizanje ekološke svesti su "zajedničkim snagama" podigle interesovanje za hibridne automobile. Zagovornici ovakvih automobila, kao glavne adute u početku su navodili manju potrošnju goriva i manje zagađivanje okoline. Doduše, još uvek postoji izvestan broj vozača koji nisu uvereni u te atribute, ističući da im smetaju slabije performanse i često manje dimenzije hibridnih automobila. U stvarnosti su obe strane (bile) delimično u pravu.

"Prvenci" u segmentu hibrida, Toyota Prius i Honda Insight su prilično mala vozila, dok su Lexus i Ford lansirali SUV modele, RX400h odnosno Escape, a "argument" protivnika hibrida da nema raznovrsnosti u ponudi je u međuvremenu pobijen, jer danas nema ozbiljne marke koja u svojoj ponudi nema i hibridne automobile.

Regulativa u vezi sa emisijom štetnih gasova u EU, što se putničkih vozila tiče, postoji još od sedamdesetih godina prošlog veka. I od tada do danas je neprestano pooštravana, tako da od Euro 1 normi iz 1992. godine stižemo do Euro 6 seta pravila koja će na snagu stupiti 2014.

Ukupno učešće u zagađenju vazduha izazvano od strane saobraćajnih sredstava na globalnom nivou iznosi 13,5 procenata. Od toga se 9,9% odnosi na motorna vozila, 1,6% na avio saobraćaj, a 2,3% na železnicu, plovila i druge vidove transporta.

Trenutna regulativa u vezi sa emisijom štetnih gasova primenjuje se na pet grupa štetnih jedinjenja: azotne okside, ugljovodonike, ugljen-monoksid, čestice čađi, a poslednjih godina je aktuelan - ugljen-dioksid. Od navedenih jedinjenja, ugljen-monoksid je manje značajan sa zdravstvenog i ekološkog aspekta, dok je glavni zagađivač onaj koji je i glavni krivac za klimatske promene i efekat "staklene bašte", a to je CO2.

Što se beneficija vezanih za kupovinu vozila sa malom ili nultom emisijom štetnih gasova tiče, u mnogim državama date su olakšice i subvencije. Poreske olakšice se podrazumevaju, a popusti znaju da budu veoma ozbiljni. Statistika kaže da na tržištu Evropske unije, u ovom trenutku, 3,7% automobila ima emisiju CO2 manju od 120 grama po pređenom kilometru, a tek 0,03% manju od 100 grama. Međutim, ohrabrujuće je da broj "zelenih" vozila u Evropi neprestano raste.
avatar
Ryan

Broj poruka : 9285
Datum upisa : 12.12.2011
Godina : 48
Vozilo: : Peugeot 306 1.6 SexWagon

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Petrucci taj Ned Jan 01, 2012 2:07 pm

Ukinuta eko taksa u Crnoj Gori


Podgorica -- U Crnoj Gori od danas je ukinuta naplata eko-takse prilikom ulaska inostranih motornih vozila na crnogorsku teritoriju.
Vlasnici motornih vozila koji su ulazili u Crnu Goru plaćali su od 10 do 150 evra eko-takse, zavisno od vrste i veličine vozila.
Prihod od eko-takse, uvedene 2008. godine, korišćen je za finansiranje projekata iz oblasti očuvanja i zaštite životne sredine.

Izvor: Tanjug

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Petrucci taj Pon Jan 02, 2012 5:37 pm

Makedonka kroz Hrvatsku 246 km/h
Izvor: Tanjug

Zagreb -- Policija je sinoć u 21.24 sata, na autoputu u blizini Nove Gradiške, zbog nepropisne brzine zaustavila 26-godišnju državljanku Makedonije, koja je "porše" švajcarskih registarskih tablica vozila brzinom od 246 kilometara na sat, iako je na toj deonici brzina ograničena na 130 kilometara na sat.

Policija je Makedonku, čije ime nije navedeno, zbog prekršaja kažnila novčanom kaznom od 7.000 kuna i izrečena joj je zaštitna mera zabrane korišćenja strane vozačke dozvole na teritoriji Hrvatske u narednih godinu dana.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Petrucci taj Pon Jan 02, 2012 9:03 pm

Poginula dva gledaoca Dakar relija
Izvor: Večernje novosti

Buenos Ajres -- Dva gledaoca Dakar relija, tridesetsedmogodišnji muškarac i njegov dvanaestogodišnji sin, poginuli su u Argentini prilikom pada aviona koji je pratio takmičenje

Nesreća se dogodila u nedelju u blizini grada Tres Arojos, nedaleko od mesta gde je poginuo tridesetosomogodišnji argentinski učesnik motociklističkog dela trke Horhe Martrines Boero.
Dakar reli je pokrenut 1979. godine, od kada je poginulo 25 učesnika tog takmičenja.

[You must be registered and logged in to see this image.]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od @Nenad@ taj Pon Jan 02, 2012 9:03 pm

:krst:
avatar
@Nenad@
Administrator
Administrator

Broj poruka : 1748
Datum upisa : 12.12.2011
Godina : 38
Vozilo: : Peugeot 405 mi16 bivsi :P Ford Mondeo mk3 sadasnji :P

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Gost taj Pon Jan 02, 2012 10:01 pm

Ekološka taksa odložena za 2013. godinu

Primena Uredbe kojom se uvodi ekološka taksa prilikom prodaje vozila u iznosu od 12,000 dinara po toni, odložena je na godinu dana, za početak 2013.

Odluka je doneta nakon konsultacija sa predstavnicima proizvođača i uvoznika automobila, uz činjenicu da se auto-industrija nalazi u izuzetno teškoj situaciji, te da bi je svaki namet dodatno pogoršao, rekao je državni sekretar Bojan Đurić.

Đurić je objasnio da bi primena Uredbe praktično poništila efekte odluke vlade da se u 2012. godini carina na automobile proizvedene u Evropskoj uniji smanji sa pet na 2.5 odsto.

Prema njegovim rečima, prodavci automobila nemaju više mogućnosti da kompenzuju nove namete smanjenjem marže, tako da bi se trošak ekološke takse preneo na kupce.

To bi, kako je precizirao, značilo dodatni pad prodaje automobila, koja je u Srbiji u 2011. iznosila oko 30,000 vozila i bila za 30 odsto manja nego 2010. godine.

Đurić je kazao da očekuje da će odlaganje primene Uredbe omogućiti da se u Beogradu na proleće održi sajam automobila, koji je bio doveden u pitanje zbog loše ekonomske situacije.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije nastaviće i u 2012. godini politiku subvencionisanja vozila sa smanjenom emisijom štetnih gasova, kako bi takve automobile, uključujući i hibridnih vozila, učinili još dostupnijim građanima.

Kako je istakao Đurić, "odlaganjem primene Uredbe, koja je usvojena 17. novembra 2011. godine, omogućeno je da nova vozila u proseku pojeftine za 1.5 do dva odsto, što bi za najprodavaniji segment automobila značilo uštedu od oko 200 evra".

Izvor: B92, Beta

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Petrucci taj Pon Jan 02, 2012 10:16 pm

NEMA GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA

Agencija TANJUG
Vozačima iz Srbije od početka ove godine nije potrebna "zelena karta" za osiguranje motornih vozila za putovanje u 27 zemalja članica Evropske unije, jer se Srbija priključila sistemu Multilateralnog sporazuma EU

BEOGRAD - Na graničnim prelazima u Srbiji danas nema većih gužvi, ni zadržavanja, rečeno u Auto moto savezu Srbije.
Veće gužve su bile juče na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Rumunijom, čiji carinici nisu puštali srpske vozače koje nemaju zeleni karton.
Vozačima iz Srbije od početka ove godine nije potrebna "zelena karta" za osiguranje motornih vozila za putovanje u 27 zemalja članica Evropske unije, jer se Srbija priključila sistemu Multilateralnog sporazuma EU.

Sporazum se odnosi i na Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.
AMSS-u je na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Rumunijom rečeno da su zadržavali vozila jer još uvek nisu dobili zvaničan dopis da za ulazak vozila iz Srbije u zemlje EU više nije potreban zeleni karton

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Elektra taj Čet Jan 05, 2012 8:59 pm

Srbiji preti nestašica goriva?


Ukoliko se ne odloži primena Pravilnika o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje trgovine naftom i derivatima, koji treba da stupi na snagu 1. januara 2012. godine, suočićemo se sa nestašicom, ali i znatno višim cenama goriva na pumpama - tvrdi Aleksandar Mileusnić, član Upravnog odbora Udruženja naftnih kompanija Srbije.

- Ministarstvo trgovina je donelo novi pravilnik 24. avgusta ove godine, posle nešto više od godinu dana od donošenja "starog". Pun je nejasnoća, nemogućih zahteva na koje smo mi odmah upozorili nadležne, ali do danas nismo dobili odgovor. Ono što najviše brine članove udruženja (EKO, "Intermol", OMV, "Petrobart", JP "Transnafta", "Intergas"...) jeste propis o veličini skladišta.

- Samo Hrvatska od svih zemalja u svetu ima propisanu minimalnu veličinu skladišta. Posle mnogo polemike odredili su granicu od 300 kubnih metara, a naš minimalni rezervoar po ovom pravilniku ne bi smeo da bude manji od 5.000 kubnim metara - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS-a.
Prema ovom pravilniku, tvrde u UNKS-u, onemogućuje se i tranzit nafte i derivata.

- Analizirali smo moguće posledice ovog pravilnika. Uz nestašice i više cene, neminovno je i veliko smanjenje broja zaposlenih - tvrdi Vojkan Janićijević, član UO UNKS-a.

- Najgore je što će bez licenci za bavljenje ovom delatnošću ostati veliki broj od 212 ovlašćenih firmi.
Ograničenja bez efekta
U UNKS-u smatraju da bi i eventualna odluka o ograničenju trgovinskih marži na pumpama bila kontraproduktivna.

- Ograničilo bi se tržište, baš kao što je urađeno početkom godine sa dvojnim akcizama, pa bi najverovatnije opet intervenisala EU - kaže Vojkan Janićijević.
avatar
Elektra

Broj poruka : 4392
Datum upisa : 23.12.2011
Godina : 36
Vozilo: : Renault Clio Energy 1.2 - Citroen Visa 11 RE 1.1
Raspolozenje : Sve je relativno

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Elektra taj Čet Jan 05, 2012 9:01 pm

Carine niže, a vozila skuplja

Smanjenje carina na uvoz automobila, pa čak ni njihovo ukidanje, ne znači da će četvorotočkaši biti jeftiniji na tržištu Srbije - kaže Miloš Petrović, predsednik Grupacije ovlašćenih uvoznika vozila i rezervnih delova u Privrednoj komori Srbije.

Petrović podseća da će početkom 2012. godine biti snižena carina na uvoz novih automobila iz Evropske unije sa sadašnjih pet na 2,5 odsto, dok carina na uvoz vozila van unije ostaje 12,5 odsto. Od 2013. godine neće biti carine na uvoz vozila.

- To ne može mnogo uticati na prodaju zato što su uvedene ekološke takse koje će nadomestiti to smanjenje. Može se desiti i da vozila zbog tih taksi i poskupe - zaključuje predsednik Grupacije ovlašćenih uvoznika vozila.

Prodaja novih automobila na tržištu Srbije u ovoj godini manja je za 30 odsto u odnosu na 2010, a 50 odsto u odnosu na 2008. godinu.

Od početka godine uvezeno je i prodato negde oko 30.000 novih vozila, čija je prosečna vrednost 8.000 evra, istakao je on.

Na srpskom tržištu se najviše uvoze vozila iz „B“ segmenta, čija je cena ispod 10.000 evra, a to su „ford fijesta“, „hjundai I20“, „fijat punto“, koji čine 75 odsto ukupne prodaje.
avatar
Elektra

Broj poruka : 4392
Datum upisa : 23.12.2011
Godina : 36
Vozilo: : Renault Clio Energy 1.2 - Citroen Visa 11 RE 1.1
Raspolozenje : Sve je relativno

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Elektra taj Čet Jan 05, 2012 9:02 pm

"Eko taksa" diže cenu automobila

Najavljeno smanjenje carine na uvoz automobila poreklom iz Evropske unije, na osnovu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma naše zemlje sa EU, tako neće prvih dana 2012. bitnije uticati na cenu vozila u našim auto-salonima.

"Carina na vozila koja imaju kao zemlju porekla neku od država članica EU, biće smanjena na 2,5 odsto, ali je istovremeno država uvela primenu 'eko takse' za nove automobile, od 12.000 dinara po toni, pa će to anulirati uštedu", kaže Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika automobila i delova Srbije.

Ekološka taksa naplaćivaće se shodno Pravilniku o načinu i postupanju upravljanja otpadnim vozilima, što znači da je država rešila da obezbedi sredstva za reciklažu polovnjaka odmah pri uvozu novog vozila.

"Eko taksu će plaćati uvoznik odmah prilikom carinjenja. Na taj iznos treba dodati i taksu od 11,5 odsto za elektrootpad, sijalice, akumulatore, kablove, što znači da će za vozila koja se najviše uvoze ova taksa iznositi od 130 do 150 evra, što će na kraju, najverovatnije, platiti kupac jer dileri i sada posluju sa minimalnim maržama", ocenjuje Petrović.

Ekološke takse za automobile su uobičajene svuda u svetu, samo što je u većini slučajeva malo drugačije regulisano ovo "čuvanje životne sredine“. U Engleskoj i Nemačkoj vam cena registracije, odnosno polise osiguranja, zavisi od toga koliko štetnih materija vaš automobil ispušta po pređenom kilometru.

I kod nas, doduše, postoji ova kategorija „eko takse“ koja se plaća prilikom registracije vozila. Ona zavisi od radne zapremine motora ali i od starosti vozila i iznosi od 148 do 2.677 dinara.
avatar
Elektra

Broj poruka : 4392
Datum upisa : 23.12.2011
Godina : 36
Vozilo: : Renault Clio Energy 1.2 - Citroen Visa 11 RE 1.1
Raspolozenje : Sve je relativno

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Elektra taj Čet Jan 05, 2012 9:03 pm

Kamere koje vide automobilske tablice u mraku

Danas, tačno dve godine nakon predstavljanja tada nove "Mobotix" M24 IP kamere, naslednika popularnog modela "Mobotix" IP M22, koji je predstavljao veliki korak napred, pre svega u hardverskom smislu, "Mobotix" najavljuje novu verziju M24 IP kamere namenjenu samo za prepoznavanje automobilskih registarskih tablica, tzv. "Mobotix" IP M24 LPF, koja će sa svojim već proverenim performansama i mogućnostima dati novu ulogu IP kameri sa jednim sočivom, navedeno je u saopštenju kompanije "Vucomm".

"Mobotix" IP M24 LPF, poput "Mobotix" IP M12 LPF, ima integrisan Long Pass Filter (LPF)i u kombinaciji sa infra crvenim iluminatorom (850nm – 950nm) moguće je automatsko prepoznavanje registarskih tablica vozila u pokretu u potpunom mraku. Long pass filter (LPF) izoluje deo spektra iznad određene talasne dužine, emituje određeni opseg talasne dužine i blokira talasnu dužinu ispod te vrednosti. LPF se često koristi pri detekciji promene temperature, astronomiji ili noćnom video nadzoru.

Prepoznavanje se vrši u pet koraka: lociranje tablice na slici, određivanje pozicije u prostoru, normalizacija, razdvajanje karaktera i, konačno, prepoznavanje karaktera. Kvalitet procesa zavisi od kvaliteta svakog zasebnog koraka. "Mobotix" IP LPF kamere veliki doprinos daju posebno u "lociranju" i "razdvajanju karaktera". Reflektujuće površine jasno se razlikuju od pozadine; kontrast je veoma izražen i pruža mogućnost preciznog rapoznavanja karaktera sa jasnim linijama. Kada se kombinuje sa infracrvenim reflektorom kamera daje odlične rezultate u svim svetlosnim uslovima.
avatar
Elektra

Broj poruka : 4392
Datum upisa : 23.12.2011
Godina : 36
Vozilo: : Renault Clio Energy 1.2 - Citroen Visa 11 RE 1.1
Raspolozenje : Sve je relativno

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Elektra taj Čet Jan 05, 2012 9:05 pm

Uskoro kazne za loš benzin - Evropski stručnjaci uvode sistem kontrole kvaliteta goriva u Srbiji

Evropski stručnjaci pripremaju uvođenje sistema kontrole kvaliteta goriva u Srbiji, kako bi se sprečila prodaja naftnih derivata koji ne zadovoljavaju standarde. Kazna za vlasnike pumpi koji upražnjavaju ovakvu praksu, moglo bi da bude javno objavljivanje, novčani penali i zatvaranje.

Osim vozača, i naftne kompanije, mahom one veće, poslednjih godina stalno traže oštriju kontrolu kvaliteta derivata. Monitoring kvaliteta je, saglasni su svi, neophodan jer je domaće tržište u početnoj fazi stvaranja u uslovima slobodnog uvoza i formiranja cena, koji važe tek godinu dana. I dalje su prisutne posledice onoga što se dešavalo tokom sankcija, što delom dokazuje podatak da postoji oko 1.400 pumpi, što je više od optimalnog broja, ako se Srbija poredi sa regionom.

Kontrola se obično sastoji od zakonskog, koji sprovodi država, i dobrovoljnog, koji rade same naftne kompanije. Institucije koja obavljaju ove poslove su budžetske i finansiraju se ili direktno iz budžeta, što je češći slučaj, ili iz fonda u koji se sliva naknada iz cene goriva, kako je u Belgiji.
Vasil Kantičarov, bugarski stručnjak koji radi na uvođenju kontrole, kaže da su za taj posao neophodni zakoni, standardizacija, finansije, najmanje tri nezavisne laboratorije i uređaji za testiranje. On i njegove kolege sada pripremaju propise.

- Stručnjaci EU će uraditi svoj posao. Međutim, samo od političara zavisi kada će to zaživeti - kaže Kantičarov.
Kontrola treba da zaštiti kupca, njegovo zdravlje, svojinu i vazduh, ali i da utvrdi poreklo nekvalitetnog goriva, da li je reč o namerno izazvanom nepoštovanju standarda - prevara, ili o nenamernom - greška u preradi, transportu ili skladištenju. Takođe se smanjuje sivo tržište i mogućnosti za korupciju.

- Razumem srpske vozače kada kažu da je gorivo različito na pumpama istih kompanija u dve različite zemlje ili čak u samoj Srbiji. Pojedina goriva kada stoje u skladištu gube na kvalitetu ili se to desi dok se transportuju - ističe Kantičarov.
On navodi primer iz Bugarske. Nadležna služba imala je slučaj dve pumpe na dva kraja istog sela, koje je snabdevala ista naftna kompanija, ali je kvalitet bio različit. Kontrolisali su pumpe, rafineriju, skladište, ali ispostavilo se da je problem bio u cisternama.
Broj analiza potrebnih da monitoring bude kvalitetan određuje se u zavisnosti od potrošnje goriva, broja automobila, stanovnika i benzinskih stanica.

- Za vašu zemlju trebalo bi uraditi po dve analiza na svakoj pumpi, kojih ima oko 1.400, što je oko 3.000 uzoraka i to košta oko 750.000 EUR - procenjuje Kantičarov.
Sankcije
Bugarska 2.500-250.000 EUR
Estonija ponovljen prekršaj znači zabranu poslovanja
Japan zatvaranje firme na šest meseci i zatvor
avatar
Elektra

Broj poruka : 4392
Datum upisa : 23.12.2011
Godina : 36
Vozilo: : Renault Clio Energy 1.2 - Citroen Visa 11 RE 1.1
Raspolozenje : Sve je relativno

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Elektra taj Čet Jan 05, 2012 9:15 pm

Beogradski salon automobila 2012. pod znakom pitanja

Asocijacija uvoznika vozila i delova, koja uključuje 97 odsto uvoznika automobila i prateće automobilske industrije, donela je odluku da ne izlažu na beogradskom "BG Car Show 2012" i da već početkom narodne godine započnu pregovore sa rukovodstvom Beogradskog sajma oko organizacije Međunarodnog sajma automobila 2013. godine. Ukoliko ne bude nekog naknadnog dogovora održavanje "BG Car Show 2012.", je pod velikim znakom pitanja. Odluku su podržali i uvoznici rezervnih delova, opreme i prateće industrije.

Osnovni razlog za ovakvu odluku je veliki pad prodaje automobila od 2008. godine (prodato 57 hiljada novih vozila) dok je 2011. godine prodato je 29.000 i to zajedno s modelom "fiat punto" koji je uz subvencije bio najprodavaniji automobil. U 2010. godini prodato je 12.000 "punta" a 2011. godine svega 4.193 što predstavlja pad od skoro 70 odsto.

– Jedemo svoju supstancu iako su cene novih automobila najniže u istoriji – kaže Miloš Petrović, predsednik asocijacije. – Zarada po novom automobilu "B" klase sa osnovnim paketom opreme je manja od 200 evra. Kada jedan Pariz ili Ženeva imaju svake druge godine međunarodni sajam automobila, zašto bi Beograd organizovao takvu priredbu svake. I to u vreme krize. Zakonodavac svakim potezom otežava rad auto branši odakle se slije u kasu države, po raznim osnovama godišnje 500 miliona evra. Nakon smanjenja carina i pojeftinjenja novih automobila, zakon je predvideo za nas novi namet od 12.000 dinara po toni vozila. Čemu onda sajam kada smo primorani da na ovaj način upućujemo apel čitave braše za jednak tretman svih pred zakonodavcem - rekao je za "Politiku" Miloš Petrović.

Milan Vuksanović, izvršni direktor "Verano motorsa", smatra da se odustajanje neće odraziti na prodaju u idućoj godini. Svi čekaju sajam zbog popusta, a sad prodajne akcije i popusti traju čitave godine. Uvoznici će samo zapravo "udahnuti vazduh" za Međunarodni sajam automobila 2013. Asocijacija je predložila i izmene odredbe o uvozu polovnih automobila kojim će "euro 4" standardi postati uslov za uvoz vozila. Dragan Radulović, iz "Radulović automobila", dodao je da će iduću godinu pokušati da prežive zahvaljujući servisu, jer prodaja novih automobila odavno više nije atraktivan i profitabilan posao.

Preuzeto iz Politike
avatar
Elektra

Broj poruka : 4392
Datum upisa : 23.12.2011
Godina : 36
Vozilo: : Renault Clio Energy 1.2 - Citroen Visa 11 RE 1.1
Raspolozenje : Sve je relativno

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Gost taj Uto Jan 10, 2012 7:32 pm

Gorivo možda poskupljuje za tri dinara

Ukoliko se primena novog pravilnika o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu naftom i naftnim derivatima uskoro ne odloži, gorivo bi u maloprodaji moglo da poskupi za najmanje tri dinara.

Reč je o pravilniku kojim se propisuje da vlasnici pumpi imaju skladišta kapaciteta od 5,000 kubika.

Ako se njegova primena uskoro ne odloži, gorivo bi u maloprodaji moglo da poskupi za najmanje tri dinara.

Toliki bi bio trošak transporta i pretovara goriva od carine do skladišta i od rezervoara do pumpe, potvrdio je Saša Mileusnić, član Upravnog odbora Udruženja u čijem sastavu su Eko, OMV, Inter MOL, Petrobart, Javno preduzeće Transnafta, INA...

Upitan da li su tržišni inspektori od Nove godine, od kada je Pravilnik na snazi, kontrolisali prometnike Mileusnić kaže da provere nije bilo, ali ni bilo kakvog dodatnog objašnjenja iz Ministarstva trgovine kako bi brojne nejasnoće iz Pravilnika bile otklonjene.

“I dalje je nejasno da li će svaki od trgovaca, pošto uveze robu u Srbiju, ili je preuzme iz rafinerije, morati prvo da je odveze do skladišta, a potom je ponovo utovari u cisterne i istovari na pumpe, ili će rezervoari morati fizički da postoje, ali će roba moći da se vozi direktno na benzinsku stanicu. Pravilnik bespotrebno povećava troškove poslovanja kompanija, što će se pretočiti na cene i udariti po džepovima vozača. Pri tom je roba koja izlazi iz rafinerije ili prođe carinu već kontrolisana, i utvrđeno da li odgovara propisanom kvalitetu”, kategoričan je Mileusnić.

Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, kaže da će Pravilnik napraviti problem jednom broju kompanija koje se bave prometom i maloprodajom goriva. Činjenica je da su prometnici imali dovoljno vremena da usaglase svoje mogućnosti s novim pravilnikom, ali da to nisu svi uradili. Ostaje da se vidi da li će Ministarstvo trgovine pristati na izvesnu reviziju i eventualno odlaganje primene Pravilnika, kaže on.

Kako se nezvanično saznaje, Ministarstvo trgovine se neće oglašavati ni posle Nove godine, već će se prećutno produžiti rok do kada prometnici treba da obezbede novi rezervoarski prostor, a ni inspektori u međuvremenu neće izlaziti na teren.

Iako je Politika još pre Nove godine tražila pojašnjenje iz Ministarstva trgovine o novom pravilniku, odgovori ni do juče nisu stigli.

Predsednik Skupštine Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Mihailo Vesović kaže da je najveći kvalitet novog Pravilnika bolja kontrola uvoznog i uskladištenog goriva.

Na ovaj način će se smanjiti broj malih skladišta i onemogućiti da se na pumpama nađe gorivo lošeg kvaliteta, kaže Vesović i dodaje da obavezan skladišni prostor jeste praksa zemalja Evropske unije.

Izvor: Politika, B92

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Petrucci taj Ned Jan 15, 2012 9:38 pm

Gorivo skuplje za 2,5 do četiri dinara po litru

[You must be registered and logged in to see this image.]

Gorivo na nekim pumpama u Srbiji je poskupelo, benzin je skuplji za oko dva i po dinara, a dizel do četiri dinara po litru, izjavio je danas Tanjugu predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi Miroslav Velicki. On je rekao da su naftni derivati za toliko prethodno poskupeli u veleprodaji i dodao da se očekuje povećanje cena goriva i na ostalim pumpama tog udruženja.

Do novog poskupljenja naftnih derivata moglo bi doći krajem januara ili početkom februara, zbog usklađivanja akciza na naftne derivate sa rastom maloprodajnih cena u prošloj godini koje je iznosilo oko sedam odsto. Ukoliko se akcize povećaju za sedeam odsto i ukoliko naftne kompanije celokupno povećanje akciza prenesu na krajnje kupce evrodizel i dizel D2 bi u maloprodaji mogli da poskupe za tri dinara, a benzini premijum BMB 95 i evropremijum BMB 95 za 4,1 dinar po litru, saopšteno je Tanjugu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

To znači da bi, prema procenama UNKS-a, dizel gorivo poskupelo u proseku 2,3 odsto, a benzini za tri odsto, pošto je „kalkulacija cena na strani veleprodaje i maloprodaje motornih goriva takva da naftne kompanije nemaju prostor da eventualno na sebe preuzmu deo ovog povećanja, što se desilo prilikom prethodnog povećanja akcize juna prošle godine”.

Naftna industrija Srbije (NIS) nije menjala cene motornog goriva na svojim benzinskim stanicama od decembra prošle godine, pošto NIS nastoji da obezbedi optimalan nivo cena na svim svojim benzinskim stanicama, radi zadovoljenja potreba potrošača, kažu u NIS-u i dodaju da je ta kompanija izvršila korekcije veleprodajnih cena, ali da se ta korekcija za sada neće odraziti na nivo maloprodajnih cena na benzinskim stanicama NIS-a.

NIS je i u 2012. godini nastavio akciju popusta od tri odsto za sve vrste naftnih derivata koje potrošači u određenim vremenskim intervalima, kupe na kompanijskim pumpama širom Srbije.

„Lukoil Srbija” neće u skorije vreme povećavati cene benzina, ali je za vikend moguće poskupljenje dizela D-2, ističu u toj kompaniji, dok u OMV-u kažu da je to preduzeće danas na pojedinim benzinskim stanicama podiglo cene dizela D-2 za nesto više od pola dinara po litru.

Izvor: Politika

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Ryan taj Pon Jan 16, 2012 6:46 am

[You must be registered and logged in to see this image.]


Oko dva miliona vozača automobila, kombi vozila, kamiona i autobusa, a sve prema nacrtu budžeta Srbije za 2012. godinu, u državnu kasu, samo na osnovu akciza na naftne derivate „uliće“ vrtoglavu sumu od 93 milijarde i 100 miliona dinara.Vlasnici vozila su i u ovoj godini duboko zavlačili ruku u džep, ne samo plaćajući jedno od najskupljih goriva u regionu već su se „isprsili“ i za nove tablice, saobraćajne i vozačke dozvole, plus nalepnice.

Samo kupovina novih kompleta za prvu pomoć vozače Srbije je koštala više od 40 miliona evra.

Na sreću, kompleti prve pomoći imaju rok trajanja od pet godina pa će vozači biti mirni u tom periodu. Višegodišnji rok trajanja imaju i tablice, vozačke i saobraćajne dozvole, pa za 2012. neće biti dodatnih izdataka ni u ovoj oblasti. Ali, po onoj narodnoj mudrosti ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji, vozači će dodatno prazniti novčanike za: skuplje gorivo (sledi usklađivanje visine akciza sa stopom inflacije prvih dana sledeće godine), skuplju polisu obaveznog auto-osiguranja (ko je imao makar i malo „čukanje“ plaćaće 50 odsto više), a traže se i više cene putarina, parkiranja.

Početkom nove godine stiže i novi sistem tehničkih pregleda sa višim cenama. Zahtev Udruženja tehničkih pregleda Srbije je da minimalna cena, za putnički automobil u rangu „punta“ bude oko 4.000 dinara, ali to nije sve jer „preti“ mogućnost uvođenja obaveze od dva godišnja tehnička pregleda za starija vozila.

Kolika će biti cena obuke za vozače, niko u ovom trenutku ne može da kaže, ali ako se zna da će „ponavljači“ za ponovno dobijanje dragocenog dokumenta izdvajati oko 400 evra, jasno je i da će „polaganje“ biti višestruko skuplje!

U 2012. godini nadležni tvrde da će od 1. novembra biti obavezna sva četiri zimska pneumatika, a najeftiniji, od „13 cola“, sa montažom koštaju oko 200 evra! Ako se ovome doda redovni servis, koji nije jeftiniji od 4.000-5.000 dinara, dobija se „teška ekonomska situacija“ kada je u pitanju auto u kućnom budžetu.

Sa prosečnom platom ispod 400 evra, srpski vozač je spreman da uđe u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji „ceđenje suve drenovine“, u kojoj je doskoro suvereno vladao Kraljević Marko.

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
Ryan

Broj poruka : 9285
Datum upisa : 12.12.2011
Godina : 48
Vozilo: : Peugeot 306 1.6 SexWagon

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Djurica taj Uto Jan 17, 2012 5:24 am

[You must be registered and logged in to see this link.]

Policijske kamere za prebrzu vožnju imaju brojne prednosti, ali i jednu veliku manu. U datom trenutku mogu pratiti tek jedno vozilo. Ovaj problem rešila je ekipa ”Peak Gain Systems”-a koja je na tržište upravo lansirala noćnu moru vozača lakih na papučici gasa – Cordon multi-target Photo Radar System. O čemu je reč?
Novi uređaj, koji je dovoljno kompaktan i neuočljiv da se može postaviti praktično bilo gde, jamči simultano beleženje prekršaja prebrze vožnje za do 32 vozila. Sistem pritom istovremeno može širokugaonim objektivom pratiti kompletno stanje u saobraćaju, kao i teleobjektivom fotografisati registarske tablice i lica vozača.
Ni to nije sve. Cordonovo čudo moderne tehnologije može registrovati i vožnju u pogrešnom smeru te upravljanje u trakama rezervisanim za vozila javnog prometa, a zahvaljujući infracrvenom senzoru savršeno funkcioniše i noću.
No, ni to nije sve. Podaci se beleže na memorijsku karticu te ih sistem putem neke od bežičnih konekcija (3G, WiFi, WiMAX) automatski prenosi do servera policijski službenici udobno mogu posmatrati prestupnike na delu. GPS čip pritom osigurava da momci u plavom znaju tačnu lokaciju gde se prekršaj odigrao, a najzanimljivije isečke mogu čak i iznova pogledati.
Video isečak gore pokazuje kako sistem funkcioniše u praksi. Jeste li impresionirani?
Izvor: Tportal
avatar
Djurica

Broj poruka : 1748
Datum upisa : 18.12.2011
Godina : 33
Vozilo: : Marengo 1.9 TD

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od bokinbg taj Uto Jan 17, 2012 9:50 am

^^

E, sad smo ga ugasili.
avatar
bokinbg

Broj poruka : 63
Datum upisa : 09.01.2012
Godina : 29
Vozilo: : Peugeot 206 [nista plin - nista dizel]
Raspolozenje : U fulu. :]

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Ryan taj Uto Jan 17, 2012 8:31 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]


Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova predlaže da se uvoz polovnih automobila ograniči na ekološki standard "euro 4", odnosno vozila starosti od tri do pet godina. Građani smatraju da su jedino stariji automobili dostupni našem džepu. Svake godine na naše tržište sa zapada se uveze i proda oko 50.000 polovnih vozila. Trenutni standard "euro 3" propisan je početkom ove decenije i još je na snazi. Automobili koji zadovoljavaju ove propise prvi put su proizvedeni 2000. godine, tako da je sada faktički moguće da se uveze vozilo staro 12 godina. Ovakvi automobili u Srbiji koštaju u proseku od 2.500 do 3.500 evra i, kako kažu građani, jedini su mogući izbor u ovom ekonomskom trenutku.

Uvoznici novih vozila, kojima baš ne cvetaju ruže, morali su pre dve godine da prihvate da uvoze automobile sa motorima "euro 4". U međuvremenu, lestvica za njih je podignuta, pa traže da to važi i za uvoznike polovnih vozila. Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović kaže da će od 30. marta za uvoz novih vozila biti uveden "euro 5" standard.
"Samim tim, mi se zalažemo da se skala pomeri i za polovna vozila i smatramo da su 11 godina stari automobili, koji potpadaju pod 'euro 3' standard, prilično nebezbedni za naše tržište", ističe Petrović. Oni koji prodaju polovnjake smatraju da ekonomski standard u Srbiji trenutno ne može da prati evropske ekološke standarde.

Predrag Vukadinović iz "Integra motors polovna vozila" kaže da kada bi država uvela standard "euro 4" tržiše polovnih vozila bi se po ceni približilo ceni novih, jer bi svi polovni automobili bili stari po tri do četiri godine. "Samim tim, trenutna ponuda bila bi duplo skuplja", kaže Vukadinović. Ipak, teško je verovati, kažu stručnjaci, da će baš u izbornoj godini država propisati viši standard za motore. Tim pre, što naši susedi - Bugari, Rumuni, Makedonci, Hrvati i Slovenci - još mogu da uvoze i voze automobile u skladu sa "euro 3" standardom.

preuzeto sa - Auto Blog
avatar
Ryan

Broj poruka : 9285
Datum upisa : 12.12.2011
Godina : 48
Vozilo: : Peugeot 306 1.6 SexWagon

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Petrucci taj Sre Jan 18, 2012 11:21 pm

Више погинулих возача (Politika)

Главни узрок је неприлагођена брзина због чега спроводимо кампању а полиција добија нове радаре, каже Стојадин Јовановић, директор Агенције за безбедност саобраћаја

[You must be registered and logged in to see this image.]

Током прошле године у саобраћајним несрећама у Србији забележена је 721 погибија – што је 60 смртно страдалих грађана више него 2010. године. Углавном је реч о возачима, а овај податак се објашњава учесталим непоштовањем ограничења брзине кретања возила.

– Управо зато спроводимо кампању за поштовање прописане брзине кретања, док МУП Србије добија нове радаре како би брзина кретања возила била што је могуће боље контролисана. Ипак, желим да истакнем да је број погинулих и даље мањи него што је био до пре две године, односно ступања на снагу садашњег Закона о безбедности саобраћаја – каже Стојадин Јовановић, директор Агенције за безбедност саобраћаја.

Он је, на јучерашњој конференцији за новинаре одржаној у Влади Србије у присуству министра за инфраструктуру и енергетику Милутина Мркоњића, нагласио да, што се тиче остале статистике, сви параметри (укупан број удеса, тешко повређени...) указују да је стање боље него годину дана раније, а посебно у односу на период пре законских измена и оснивања Агенције за безбедност саобраћаја. У наредном периоду агенција ће посебну пажњу посветити безбедности деце, мотоциклиста и тракториста.

Од јуче је почела израда меморијских картица за дигиталне тахографе, уређаје који у камионима и аутобусима бележе податке о кретању возила што је од значаја за безбедност саобраћаја – од поштовања пауза које возачи морају да праве до утврђивања чињеница после удеса. Дигитални тахографи, за чију употребу су неопходне меморијске картице возача, власника превозничке фирме, овлашћених особа у радионицама па и саобраћајних полицајаца, обавеза су коју је Србија преузела потписивањем Европског споразума о раду посада на возилима која обављају међународне друмске превозе.

– Дигиталне тахографе морају да имају возила произведена од 2010. године, европским прописима за сада није предвиђена њихова употреба у старијим возилима. Сви заинтересовани моћи ће да их добију на 65 локација широм Србије, а сви детаљи могу да се прочитају на сајту Агенције за безбедност саобраћаја – каже директор Јовановић.

Тражени квалитет картица, које подсећају на нове возачке и саобраћајне дозволе, потврђен је у Немачкој и Италији. После спроведеног тендера овај посао добио је конзирцијум који предводи произвођач „Графокард” из Београда.

Министарство за инфраструктуру и енергетику, а на предлог Агенције за безбедност саобраћаја, прописало је Правилник о програмима и роковима за одржавање семинара, начину полагања испита и изгледу и садржају дозволе (лиценце) за предавача теоријске обуке кандидата за возаче. Предавачи у аутошколама од сада морају да имају најмање вишу стручну спрему саобраћајне струке (смер друмски саобраћај) или високу стручну спрему друге струке и најмање пет година радног искуства у области безбедности саобраћаја. После положеног стручног испита предавач добија уверење а затим и лиценцу Агенције за безбедност саобраћаја која важи пет година након чега се обнавља.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Ryan taj Čet Jan 19, 2012 10:24 am

Još jednom po saobraćajnu

Vlasnici automobila kojima u novim saobraćajnim dozvolama nije upisan podatak o maksimalnoj dozvoljenoj masi vozila, moraće zbog administrativne greške da izvade novu saobraćajnu dozvolu. To će ih stajati dodatnih 1.200 dinara.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Put do saobraćajne dozvole nije lak.

Vozači koji su među prvima registrovali svoje automobile 2011. godine, sad će morati ponovo da izvade sabraćajnu dozvolu. I to zbog greške za koju nisu krivi.

Na osnovu iskustava naših citalaca, koji su produžili registraciju u januaru 2012, vlasnike vozila koji su nove saobraćajne dozvole dobili početkom 2011. godine, čeka neprijatno iznenađenje.

Naime, njima je pri zahtevu za produženje registracije vozila rečeno da će morati da izvade novu dozvolu jer im u rubrici F.1 nije upisana maksimalna dozvoljena masa vozila, odnosno na tom mestu je upisana “nula”.

Iako nije u pitanju greška vlasnika vozila, on će morati da snosi troškove taksi za novu dozvolu, koje iznose 1.200 dinara.

Kako nam je u razgovoru rekao vlasnik agencije za registraciju vozila “Dokument”, Zoran Ašković, problem je nastao zbog starih registracionih listova za tehničke preglede, u kojima nije postojala rubrika “maksimalna dozvoljena masa vozila”.

Dopis o novim registracionim listovima upućen je firmama koje obavljaju tehnički pregled tek 1. januara 2011. godine. S obzirom da je zakonski rok važenja tehničkog pregleda mesec dana, svim vozačima koji su to uradili u decembru 2010. godine, kada je korišćen stari registracioni list, u novim saobraćajnim dozvolama nije upisana maksimalna dozvoljena masa vozila.

U agenciji “Dokument”, ali i u Auto-moto savezu Srbije, koji takođe vrši usluge registracije vozila, rekli su nam da je u tom slučaju jedni način produženja registracije vađenje novog dokumenta.

S obzirom da procedura podrazumeva, najpre dobijanje potvrde sa kojom se vozi do izdavanja saobraćajne dozvole, a zatim čekanje do dobijanja i same dozvole, vozače očekuje i čekanje od petnaestak dana.

Nezvanično smo saznali da je na pojedinim šalterima MUP-a moguće izbeći nove troškove i čekanje, tako što vlasnik automobila potpisuje izjavu u kojoj navodi da ne želi da mu u saobraćajnoj dozvoli bude upisan podatak o maksimalnoj dozvoljenoj masi.

Osim toga, na osnovu dospisa od 15. decembra 2010. godine, u registracionim listovima na tehničkim pregledima promenjena je i šifra boje karoserije, koja se upisuje u čip na novoj saobraćajnoj dozvoli.

To znači da će vlasnici automobila, koji su tehnički pregled obavili do tog datuma, a zatim od 1. januara 2011. registrovali svoje vozilo, morati da u MUP-u isprave ovaj podatak na čipu u saobraćajnoj dozvoli.

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
Ryan

Broj poruka : 9285
Datum upisa : 12.12.2011
Godina : 48
Vozilo: : Peugeot 306 1.6 SexWagon

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Petrucci taj Čet Jan 19, 2012 10:28 am


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Gost taj Čet Jan 19, 2012 2:09 pm

Više cene goriva

Preuzeto sa: Novosti.rsSa višim cenama goriva u sredu su osvanule pumpe NIS, OMV, ali i kod brojnih privatnika. Evrodizel i D2 su kod NIS-a skuplji za dinar, a benzin BMB95 za tri dinara.

Korekciju cena goriva u sredu su izvršili NIS, OMV, ali i veći broj privatnika. Na pumpama NIS evrodizel i dizel D2 skuplji su za dinar, a benzin „BMB 95“ za tri dinara. Cene se i dalje razlikuju od pumpe do pumpe, što je poslovna strategija skoro svih snabdevača tržišta Srbije derivatima.

Na pumpama OMV D2 se od srede prodaje i za 127,90, evrodizel za 138,90 evropremijum BMB 95 za 139,50, a „običan“ benzin za 134,90 dinara po litru.

Na „Lukoilovim“ pumpama cene su takođe „šarolike“. Evrodizel košta od 135,90 do 136,90 dinara po litr, D2 od 126,90 do 127,90, benzin BMB 95 košta od 132,90 do 134,90 dinara po litru, a evropremijum BMB 95 134,30 dinara po litru.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Gost taj Čet Jan 19, 2012 2:15 pm

Prodaja novih automobila u Srbiji u 2011. manja za trećinuPreuzeto sa: Novosti.rs

Ni veliki popusti ne povećavaju promet novih automobila. Najveći pad prodaje ima „punto klasik“ - uzeto ih je samo 4.462, za razliku od 2010, kada je prodato oko 12.000 „puntića“

Ni veliki popusti ni rasprodaja vozila sa lagera u decembru minule godine nisu doneli osmeh na lice prodavaca novih automobila u Srbiji. U tradicionalno „jakom“ mesecu za kupovinu kola, prodato je samo 2.150 novih automobila, što je skoro za 50 odsto manje nego u 2010, kada je u 12. mesecu prodato 3.150 automobila.

Prošle godine je prodato samo 28.795 putničkih automobila, što uz 3.117 vozila iz komercijalnog programa čini pad od oko 30 odsto u odnosu na 2010, kada su put do kupaca našla 40.394 vozila - kaže Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova. Najveći pad prodaje ima „fijat punto klasik“, koga su kupila samo 4.462 naša sugrađanina, za razliku od 2010, kada je prodato oko 12.000 „puntića“. Treba, pritom, imati u vidu da se ovaj model prodavao uz subvenciju države, u okviru programa staro za novo.Gledajući po brendovima, „Fijat“ je, ipak, najuspešniji na tržištu Srbije sa prodajom od 5.050 vozila. „Škoda“ je druga sa 3.124 automobila, „Dačija“ 2.498, „Hjundaji“ 2.393, “Opel“ 2.038, “Ford“ 1.900 motornih vozila...

Poređenja radi, u Hrvatskoj je prošle godine prodato 45.129 novih automobila što je za skoro 7.000 više nego u 2010. godini.

LUKSUZ NEMA PROBLEMA

Prodavci luksuznih vozila ni u Srbiji, baš kao ni u čitavom svetu, baš i ne znaju za krizu.

Svake godine prodamo oko 1.500 luksuznih vozila u Srbiji - objašnjava Petrović - Prošle godine bilo je i bolje, jer je „mercedesa“ prodato 757, „audija“ 488, a „be-em-vea“ 402.


Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Gost taj Čet Jan 19, 2012 2:17 pm

U 2011. godini 42.354 saobraćajne nezgode u SrbijiU saobraćajnim nesrećama u Srbiji tokom prošle godine poginula je 721 osoba, što je za 60 osoba ili devet odsto više nego u 2010, izjavio je danas direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović.

On je na konferenciji za novinare kazao da su se u 2011. godini dogodile 42.354 saobraćajne nezgode u Srbiji, što je 11,3 odsto manje nego u 2010, a ukupno su povređene 19.254 osobe što je 0,5 odsto manje nego godinu ranije.

„Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća u Srbiji je brzina”, kazao je Jovanović dodajući da će Agencija nastaviti niz aktivnosti i mera za eleminisanje i prevenciju najčešćih uzroka nesreća.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila bila je uzrok 14.491 saobraćajne nezgode odnosno oko 35 odsto od ukupnog broja tih nezgoda.

Jovanović je kazao da je za dve godine primene novog zakona o bezbednosti saobraćaja u Srbiji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama samanjen za 19,2 odsto odnosno da je tokom 2010. i 2011. poginulo 328 ljudi manje nego u 2008. i 2009. godini.

Autor: Beta.rs

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: VESTI IZ SAOBRAĆAJA

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 25 Prethodni  1, 2, 3 ... 13 ... 25  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu