Forum francuskih automobila
Dobrodosli na forum www.francuskiautomobili.com

Da bi ste videli ceo forum morate biti registrovani.

Zamolio bih vas da se registrujete i svoj profil popunite u celini!

Uzivajte!

ZANIMLJIVOSTI

Strana 5 od 6 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od mladenmi16 taj Uto Sep 06, 2016 10:07 am

Nisu bili daleko, bar što se staklenih površina tiče. Ovo je nešto što bi mi danas rekli panorama.

mladenmi16

Broj poruka : 6639
Datum upisa : 01.06.2013

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od Petrucci taj Uto Sep 06, 2016 3:18 pm

Hehehe, predvideli su bućnost u potpunosti zasnovano na svojim modelima.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Kako su automobilske kompanije dobile imena

Počalji od Petrucci taj Sre Sep 07, 2016 11:31 am


[You must be registered and logged in to see this image.]

Istorija automobilske industrije ne bi bila to što jeste da njen veoma zanimljiv deo ne čini i način na koji su fabrike i brendovi dobijali imena. Firme su najčešće nazivane po svojim osnivačima i vlasnicima, ali retkost nisu bile ni skraćenice ili latinski nazivi.

Ford

Ford je, svakako, jedna od najpoznatijih i prvih fabrika automobila na svetu koja je koristila montažni traku. U svim udžbenicima ekonomije i menadžmenta, poznata je čuvena izreka Henrija Forda, osnivača fabrike, prilikom plasiranja čuvenog modela T:
"Kupac može da bira boju automobila, pod uslovom da je ona crna".
Fabrika je osnovana 1901. u SAD, a od 1903. nosi ime Ford Motor Company, naravno, po svom osnivaču i vlasniku Henriju Fordu.

Dajmler-Benz

Karl Benz je nemački inženjer, izumitelj automobila na tri točka koji je pokretao četvorocilindarski benzinski motor. Velika revolucija se desila 1866. godine i ostala je upisana zlatnim slovima u automobilskoj istoriji. Gotlib Dajmler je, takođe, nemački inženjer, osnivač firme Daimler Motoren Gesellschaft.

Audi

Ova bavarska fabrika je od svog osnivanja oličenje stila i luksuza. Sam istorijat Audija je veoma interesantan. Fabrika potiče od male automobilske radionice osnovane 1899. godine u Inglštatu u Bavarskoj i veže se za ime Augusta Horha. Prvi automobil je izašao iz radionice 1901. godine. Sa svojim partnerom, Francom Firkenčerom, Horh kompaniji daje ime Audi, po latinskoj reči audio – slušati. Nemačka reč Hör takođe ima isto značenje. Među ljubiteljima automobilske istorije prisutno je i uverenje da je Audi, ustvari, akronim od Auto Union Deutschland Ingolstadt Horh napušta kompaniju 1909. godine pod prisilom i u gradiću Cvikau osniva novu firmu – Horh. Već 1932. godine dolazi do integracije Audija, Horha, DKW-a i Wanderera u Auto uniju. Odatle i potiče čuveni logo Audija koji se sastoji iz 4 kruga.

BMW

Fabriku su 1916. godine osnovali Karl Rap i Gustav Oto sa idejom da se bavi proizvodnjom avionskih motora. Kompanija je bila poznata pod imenom Bayerische Fleugzeug Werke, da bi joj vlasnici 1932. promenili ime u Bauyerische Motoren Werke i prešli na proizvodnju automobila.

Volkswagen

Sama ideja, pri nastanku fabrike iz Volfsburga, se temeljila na proizvodnji pouzdanih i ne previše skupih automobila, dostupnih širokim narodnim masama.
Odatle i zgodna nemačka kovanica Volks Wagen, odnosno narodni auto.

Opel

Fabriku Opel je 1898.godine osnovao Adam Opel sa svojom četvoricom braće.
Prvo su se bavili proizvodnjom bicikala i šivaćih mašina, ali su ubrzo postali najveća nemačka fabrika automobila i to laskavo mesto zauzimali sve do početka Drugog svetskog rata.

Porsche

Još jedan nemački gigant stiže iz Volfsburga. Fabrika je dobila ime po Dr Ferdinandu Porscheu, rođenom Austrijancu, koji je po zemljačkoj liniji bio u odličnim odnosima sa Adolfom Hitlerom, što ga nije puno omelo da po završetku rata nastavi sa proizvodnjom automobila. Prvi automobil iz fabrike je izašao 1934. godine, zamisao je bila slična Volkswagenovoj, ali…Očigledno je da se otišlo u sasvim drugom pravcu. Dr Porsche je preminuo 1951. godine u Volfsburgu.

Mercedes

Pregled nemačke automobilske industrije završavamo možda i najvećim gigantom i onim na šta mnogi pomisle kada se pomene reč automobil. Dakle, stižemo i do Mercedesa. Priča je vezana za Emila Jelineka, austrougarskog karijernog diplomatu i predstavnika Dajmlera za Francusku, SAD i Austro-Ugarsku. Jelinek 1902. godine osniva novu kompaniju i daje joj ime po svojoj kćerki – Mercedes.

FIAT

Sinonim za italijanske automobile je, svakako, FIAT. Fabriku je 1899. godine u Torinu osnovao Đovani Anjeli. Sam naziv FIAT je akronim od Fabrica Italiana Automobilii Torino. I danas je u vlasništvu porodice Anjeli.

Alfa Romeo

Osnovana je 1910 godine kao Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA). U ruke italijanskog industrijalca Nikole Romea prelazi 1915. godine, koji je imenu ALFA dodao svoje prezime.

Toyota

Japanska autoindustrija se zasniva na tri veoma bitna načela: Zero defects, Just in time i Keiretsu, a ovde ćemo se osvrnuti na dva giganta sa japanskih ostrva. Sakichi Toyoda je 1926. godine osnovao fabriku The Toyoda Automatic Loom Works Ltd. koja se nije bavila proizvodnjom automobila. Devet godina posle, fabrika proizvodi svoj prvi automobil, a nešto kasnije osnivačev sin, zbog lakšeg izgovora, menja ime fabrike u Toyota.

Honda

Odmah po završetku Drugog svetskog rata i stravičnih razaranja koje je Japan pretrpeo od atomskih bombi, 1948. godine je osnovana Honda. Ime je dobila po svom vlasniku i osnivaču Soichiro Hondi. U Hondi su se sve do 1964. godine proizvodili samo motori, a tada sa fabričkih traka izlazi i prvi automobil.

Peugeot i Citroen

Peugeot i Citroen su dobili imena po svojim osnivačima Armandu Peugeotu, odnosno Andre Citroenu.

Renault

Trojica braće Renault su 1899. godine osnovala La Compagnie Renault Frères. Fabrika je, sve do početka Drugog svetskog rata, bila jedna od boljih u Francuskoj, ali je ipak gledala u leđa Citroenu daleko poznatom po inovacijama. Zbog kolaboracije i saradnje sa nacistima, po završetku Drugog svetskog rata, fabrika je nacionalizovana, a ime je promenjeno u La Régie nationale des usines Renault. Zanimljivo je, međutim, da je, zbog tradicije, ipak odlučeno da fabrika u svom nazivu zadrži ime Renault po kome je i danas poznata širom sveta

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od shix taj Sre Sep 07, 2016 8:36 pm

avatar
shix

Broj poruka : 3085
Datum upisa : 03.08.2012
Godina : 43
Vozilo: : Focus 1.6 16v

Nazad na vrh Ići dole

Sutra se otvara prvi sajam polovnih automobila u Srbiji

Počalji od shime taj Sre Maj 03, 2017 9:00 pm

Sutra se otvara prvi sajam polovnih automobila u Srbiji

Kragujevački "Šumadija Sajam" će sutra u 10 časova otvoriti svoje kapije posetiocima prvog sajma polovnih automobila u Srbiji! Portal Polovni Automobili će učestvovati na sajmu kao generalni sponzor. ::

[You must be registered and logged in to see this image.]

Od 4. do 8. maja posetioce sajma očekuje bogata ponuda automobila i prateće opreme i delova, a sa svojim štandovima će prisustvovati i banke i osiguravajuće kuće.
Na našem štandu ćete moći da porazgovarate sa ljubaznim osobljem i dobijete sve potrebne informacije o kupovini, prodaji i ostalim uslugama koje inače možete koristiti putem našeg sajta i mobilne aplikacije. Moja Garaža, Internet Prodaja Guma i Osiguranik iz Infostud grupacije korisnih biznisa će takođe biti prisutni pa ćete moći bliže da se upoznate i sa njihovom ponudom usluga.

Naši prijatelji iz kompanije Atlas će na našem štandu deliti besplatnu uslugu pomoći na putu, a moći ćete i da isprobate VR tehnologiju.

Sajam radi svakog dana od 10 do 20 časova. Ulaz i parking su besplatni. Dođite da se družimo!

Izvor: Polovniautomobili.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
shime

Broj poruka : 1032
Datum upisa : 25.04.2014
Godina : 44
Vozilo: : Peugeot 405GL
Raspolozenje : Uvek moze bolje...

Nazad na vrh Ići dole

Farovi – istorija, sadašnjost i budućnost

Počalji od shime taj Uto Maj 16, 2017 12:32 am

Farovi – istorija, sadašnjost i budućnost[You must be registered and logged in to see this image.]

19. i početak 20. veka

Pre nego što su na scenu stupili automobili (a i dugo nakon toga), ljudi i roba prevozili su se kolima koja su vukli konji, volovi i druge životinje, a na njima su se za osvetljenje koristili fenjeri sa raznim vrstama goriva. Međutim, ovim fenjerima je teško mogao da se osvetli put, već su više služili kao poziciona svetla, ako tako može da se kaže.
Kada su se pojavili prvi automobili, oni ili nisu imali nikakvo osvetljenje ili su imali fenjere sa reflektujućom pozadinom, pa uglavnom nije ni bilo (bezbedne) noćne vožnje.
Iako je električna sijalica u raznim oblicima odavno bila poznata, ona nije bila dovoljno praktična za korišćenje na motornim vozilima, već su i dalje bili primarni fenjeri. Naime, razvoj električnog osvetljenja je posebna priča, koja zaslužuje čitavu knjigu, pri čemu i dalje ostaje mnogo nepoznanica, kontroverzi, naučnika koji su patentirali sijalice raznih vrsta ali ih nikada nisu komercijalizovali, tužbi...
Kako bi se dobilo više svetla za osvetljavanje puta, prvi farovi počeli su da dobijaju svoj specifičan oblik sa reflektujućom površinom u pozadini. Procenjuje se da su se do kraja 19. veka na automobilima u Evropi koristili kerozinski farovi, da bi prvih desetak godina 20. veka bili korišćeni acetilenski farovi. Ipak, još od 1901. godine neka vozila imala su električne sijalice napajane strujom od strane malog dinama koji je pokretao zamajac motora. Ti prvi električni farovi bili su i jedini potrošači električne energije.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dodavanje akumulatora i regulatora uz kratak vek same sijalice i njenu osetljivost na vibracije i udare činilo je električno osvetljenje na automobilima skupim i komplikovanim. Stoga nije ni čudo da su acetilenski farovi relativno dugo zadržali popularnost.
Acetilen je gas koji se oslobađa kada voda dođe u kontakt sa kalcijum-karbidom. U automobilima je način rada bio sledeći - stavite određenu količinu kalcijum-karbida u metalnu posudu iznad koje se nalazi druga posuda u koju se natoči voda. Zatim odvrnete ventil koji pušta vodu da kaplje u donju posudu - u njoj se stvara acetilen i crevom se sprovodi do farova. Vozač otvori staklo fara i upali acetilen koji izlazi kroz diznu u faru.
Ovaj sistem je imao dosta mana - zimi bi se voda zaledila, što se donekle rešavalo dodavanjem alkohola, vrh dizne kroz koju izlazi acetilen morao je redovno da se čisti, trebalo je izbacivati masu koja je ostajala nakon reakcije kalcijum-karbida i vode, creva su znala da propuštaju, plamen u faru bio je promenljivog intenziteta (blago rečeno)...
Kamioni su, zahvaljujući većim dimenzijama, češće koristili rezervoar sa acetilenom rastvorenim u acetonu. Ovaj sistem bio je znatno jednostavniji.
U Americi su 1908. godine počele da se koriste prve sijalice sa ugljeničnim vlaknom u vakuumiranom staklenom balonu, ali samo kao opciona oprema. Ubrzo su počele da se koriste žarne niti od volframa. Istraživači u Americi i Evropi radili su na razvoju novih sijalica, sa nitima od različitih materijala i sijalicama punjenim inertnim gasovima. Prvo su korišćene za kućno i ulično osvetljenje, a naknadno su počele da se ubacuju i u automobile.

1911. - 1920.
Električni farovi masovnije su počeli da se ugrađuju u evropska vozila 1913. kao deo standardne opreme, otprilike u isto vreme kada je to počelo da se dešava u Americi. Veoma značajan korak načinjen je 1915. godine kada je počela da se koristi sijalica koja je imala žarnu nit od volframa smeštenu u stakleni balon punjen azotom. Ovaj inertni gas redukovao je isparavanje volframa, što je značilo da će sijalica duže trajati i da će se manje „garaviti“ unutrašnjost same sijalice.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Sočivo fara ili bolje reći poklopac fara, nije imao nikakve „optičke elemente”, pa nije bilo kontrolisanog rasprostiranja svetlosti osim samim oblikom reflektujuće površine iza sijalice. Jedna zanimljivost - u Americi je prva regulativa po ovom pitanju usvojena u državi Masačusets, 27. oktobra 1915. godine, a ukratko kaže sledeće: na svim mestima na auto-putu gde nije bilo dovoljno svetla da se dobro vidi na udaljenosti od 45,7 metara (150 stopa), farovi su morali da budu u mogućnosti da obezbede osvetljenje na toj distanci.
Korišćeni su razni načini za sprečavanje zaslepljivanja vozača iz suprotnog smera, od postavljanja posebnih maski, do mehaničkog obaranja čitavog fara pri mimoilasku sa drugim vozilom, što je mogao da obavi vozač iz kabine.

1921. - 1930.
U ovom periodu došlo je do nastanka ozbiljnijih razlika kod automobilskih svetala u Evropi i Americi, čemu je najviše doprinela činjenica da je broj automobila u Americi neuporedivo brže rastao nego u Evropi. Takođe, Amerikanci su brže usvojili način života u kojem se automobil znatno češće koristi i pri čemu se prelaze velike udaljenosti, naročito na otvorenim putevima i noću. Evropljani, sa druge strane, vozili su uglavnom u urbanim sredinama.
Do polovine ove decenije, svi farovi su mogli da daju samo jedan način osvetljenja - nisu postojala duga i kratka svetla. Tada je došlo do napretka i stigle su sijalice sa dve niti - jedna za kratka, druga za duga svetla.

1931. - 1940.
U Americi se eksperimentisalo sa različitim načinima osvetljenja kako bi se vozaču omogućilo da što bolje i dalje vidi, ali da ne zaslepljuje druge učesnike u saobraćaju. Između ostalog, razvijene su sijalice sa tri niti da bi se dobile četiri vrste osvetljenja: obična duga svetla, obična kratka svetla, svetla za mimoilaženje sa drugim vozilom i super-duga svetla za vožnju van grada bez nadolazećeg saobraćaja.

1941. - 1950.
U ovoj deceniji nije bilo značajnih promena. Nakon Drugog svetskog rata, na evropskim putevima našlo se mnogo američkih automobila, što je intenziviralo uočavanje razlika između američkih i evropskih farova.

1951. - 1960.
Inženjeri i proizvođači sijalica i farova, proizvođači vozila i drugi, organizovali su seriju testova kako bi pokušali da standardizuju osvetljenje kod motornih vozila, tj. da se „izbrišu“ razlike između američke i evropske „filozofije“. Uprkos velikim naporima, do kompromisa nije došlo. Jednostavno, nisu se poklapali prioriteti po pitanju smanjenja mogućnosti zaslepljivanja drugih vozača i snage, širine, i „rasporeda“ osvetljenja ispred automobila.

1961. - 1970.
Jedna od negativnih karakteristika niti od volframa jeste isparavanje ovog metala pri visokim temperaturama, tj. kada je far upaljen. Nakon određenog vremena, nit u nekoj tački postane suviše tanka i pregori.
Rešenje je praktično već postojalo, tj. otkriveno je još 1912. godine. Reč je o određenim halogenim gasovima kojima se napuni sijalica - oni se praktično sjedinjuju sa molekulima volframa koji su isparili i vraćaju na užarenu nit, gde se volfram odvaja od tog jedinjenja i integriše u nit.
Na ovaj način nit može više da se zagreje i jače da svetli bez skraćenja životnog veka sijalice. Ipak, ovaj proces ne može da se odvija unedogled, pa će sijalica ipak u nekom trenutku pregoreti.
Sama sijalica se izrađuje od posebne vrste stakla otpornog na nagle promene temperature, pri čemu je staklo deblje pošto mora da izdrži visok pritisak pod kojim je napunjena halogenim gasovima. Halogene sijalice imaju brojne prednosti: male su, lagane, jeftine, daju svetlo koje je bojom bliže sunčevom svetlu, imaju duži životni vek... Ne smeju nipošto da se dodiruju prstima.
Sijalica H1, snage 55 W, stigla je 1962. godine, H2 iste snage 1964. (kasnije izbačena iz upotrebe), a H3 takođe iste snage 1966. godine. Sijalica H4 sa dve niti - jedna za kratko, druga za dugo svetlo, stiže 1971. godine.

1971. - 1980.
Početkom 70-ih godina u Americi su bile legalne samo dve veličine okruglih farova: od 178 mm i 146 mm; i to dva veća ili četiri manja po vozilu. Godine 1974. dozvoljeni su i četvrtasti farovi dimenzija 100 x 165 mm i to četiri komada po vozilu, a dve godine kasnije uvedeni su i četvrtasti dimenzija 142 x 200 mm, ali samo dva komada po vozilu.
Za to vreme, Evropljani su „uživali“ u dizajnu farova bez ograničenja.

1981. - 1990.
Širom sveta radilo se na razvoju ksenonskih svetala. Ona u to vreme nisu predstavljala novu tehnologiju, ali izazov je bio prilagoditi ih za upotrebu u automobilskim farovima.
Evropski inženjeri su, koristeći uglavnom H4 sijalice, počeli da rade na razvoju segmentovane reflektujuće površine fara, ali su osnovne površine i dalje bile parabolične. Kako je napredovala kompjuterska tehnologija, tako su inženjeri mogli da, koristeći softver za simulaciju optičkih karakteristika oblika reflektujuće površine fara, sve preciznije definišu karakteristike osvetljenog prostora ispred automobila bez korišćenja sočiva. Prvi serijski far sa „čistim“ sočivom primenjen je 1989. godine.

1991. – stižu ksenonski farovi
Prvi ksenonski farovi instalirani su 1991. u BMW serije 7, ali bila su to samo oborena svetla, dok su duga i dalje bila klasična. Da je dobio prve Bi-Xenon farove (i duga i kratka svetla) može da se pohvali Mercedes CL iz 1999. godine.
Ksenonska sijalica nema žarnu nit, već svetlo proizvodi električni luk između dve elektrode. Međutim, svetlo ne dolazi od samog električnog luka - on u stvari pobuđuje reakciju mešavine gasova (od kojih je jedan ksenon) i soli metala, nakon čega dolazi do stvaranja vrele plazme koja emituje svetlost. Ovo je prilično uprošćeno objašnjenje, kako ne bismo ulazili u svet hemijskih reakcija...
Prednosti ksenonskih svetala su mnogobrojne: daju jače svetlo i to približnije boje sunčevom svetlu, pa je zbog kvalitetnije osvetljenosti vožnja sa njima bezbednija, a imaju i duži vek trajanja. Međutim, tu su i mane, kao što su visoka cena i visoki troškovi u slučaju kvara ili oštećenja.
Takođe, mogu ozbiljno da zaslepe druge vozače, zbog čega automobil sa ksenonima mora da ima automatsku nivelaciju farova, tj. automatsko podešavanje visine snopa svetla. Kada u automobil sa ksenonima stavite mnogo tereta u prtljažnik, prednji kraj će da se izdigne, pa će snop svetala da „bije“ u oči drugim vozačima. Isti problem je prisutan i kod vozila sa običnim farovima, ali zbog razlike u intenzitetu svetla ksenoni su u ovom slučaju vrlo nezgodni.
Zbog drugačije prirode svetla kod ksenona, nečistoće na farovima mogu da rasipaju svetlost i tada takođe zaslepljuju ostale učesnike u saobraćaju, pa bi trebalo da imaju sistem za pranje farova. U našem Zakonu o bezbednosti u saobraćaju ove dve stavke su jasno definisane - auto sa ksenonima mora da ima automatsko podešavanje visine farova i sistem za pranje.

Međutim, po evropskim propisima, ako je svetlosni fluks ksenona do 2.000 lumena (ovo nema veze sa bojom/temperaturom svetla ili snagom), automobil ne mora da ima ni automatsku nivelaciju farova, ni sistem za pranje, pošto svetlost nije suviše „jaka“. Ovu mogućnost koristi npr. Škoda kod nekih svojih modela, kako bi ponudila ksenone po što nižoj ceni.
Ugradnja ksenonskih farova u automobile koji ih nemaju fabrički prilično je komplikovana tema, pa nećemo suviše ulaziti u detalje. Uglavnom, da biste u Srbiji legalno ugradili ksenone, neophodno je da dobijete saglasnost/potvrdu ovlašćenog predstavnika proizvođača za tu marku, da imate gore pomenuto podešavanje visine i pranje ili da ugradite ako nemate, a zatim da prođete ispitivanje u AMSS. Ovu „akciju“ je u praksi ili nemoguće izvesti ili je vrlo komplikovana i skupa.
Zato na ulicama imamo čitavu vojsku vozila sa naknadno ugrađenim ksenonima. Jedni su samo stavili ksenonsku sijalicu na mesto halogene (uz ugradnju dodatne elektronike za „sređivanje“ napona), pa zaslepljuju sve živo oko sebe, pri čemu obično ni sami ne vide bolje iako su ubeđeni u suprotno.
Drugi su to odradili malo kvalitetnije, ali među njima je većina sa loše usmerenim snopovima svetla, bez automatske nivelacije i pranja farova, pa takođe zaslepljuju. Nivo kvaliteta osvetljenja i zaslepljivanja drugih vozača zavisi od toga šta je i kako ugrađeno.
Ipak, da se ne lažemo, mali broj vozača ugrađuje „aftermarket“ ksenone zbog boljeg osvetljenja, već je glavni razlog to što automobil sa njima izgleda „opasnije“.

LED farovi
Odavno smo okruženi diodama. Sijaju iz raznih kućnih uređaja, „glume“ blic na telefonima, a sve su prisutniji i u automobilima. Međutim, lako je ubaciti dva niza dioda na prednji kraj da služe kao dnevna svetla, u migavce, pozicije ili stop svetla. Problem je kada želite da diode budu glavni izvor svetla u farovima.
Različiti proizvođači su to rešili na različite načine, npr. smeštanjem većeg broja dioda u posebne grupe ili nizove zadužene za osvetljavanje određenog prostora ispred automobila, pri čemu svaka dioda može da se pali i gasi individualno. Tako se svetlo može prilagoditi različitim situacijama i nije potrebno pomeranje čitavog ili delova fara.
Jedan od najnaprednijih je Audijev LED Matrix sistem. Na primer, vozač ne mora da prebacuje između dugih i kratkih svetala, već se snop svetla automatski prilagođava. Sistem detektuje vozila ispred u istoj traci i vozila koja dolaze iz suprotne trake, pešake i razne prepreke i u zavisnosti od njihove udaljenosti velikom brzinom prilagođava snop svetla tako da nikoga ne zaslepljuje; osvetljava krivine, pri čemu mu pomaže i satelitska navigacija, pa će osvetliti bočnu stranu čak i pre nailaska na krivinu, itd.
LED farovi se konstantno unapređuju, dodaju se nove funkcije, snižava se cena kako bi bili dostupniji širem krugu vozača, itd. Pogledajte na ovom Audijevom promo video snimku kako se „inteligentni“, tj. adaptivni LED farovi ponašaju u vožnji:Laserski farovi
Iako se nazivaju laserskim farovima, to u stvari ne znači da iz farova izlazi lasersko svetlo i osvetljava put. Pomalo razočaravajuće, zar ne? Šalu na stranu, kako zaista rade laserski farovi?
Na primer, kod BMW-a tri plava lasera gađaju set ogledala, koja zatim te zrake šalju ka sočivu napunjenim žutim fosforom, što ga pobuđuje, pa počinje da emituje intenzivnu belu svetlost. Ta bela svetlost „udara“ u zadnji kraj fara, tj. na reflektujuću površinu/površine, odakle se, logično, reflektuje napred i osvetljava put.
Laserski farovi po dimenzijama mogu da budu mnogo manji, što dizajnerima ostavlja šire mogućnosti u estetskom smislu i konstruktorima po pitanju uštede prostora ispod haube. Što se tiče bezbednosti, nema nikakve opasnosti po vid ostalih učesnika u saobraćaju - objasnili smo već kako funkcionišu, tako da sam laserski zrak nikada neće stići do nečijeg oka.

BMW i8 sa svojim laserskim farovima može da osvetli do 600 metara udaljenosti. Ovaj mod se aktivira čim brzina pređe 70 km/h, a posebna kamera prati saobraćaj i u odnosu na uslove podešava dužinu i širinu snopa.

Budućnost farova?
Uzimajući u obzir cenu, halogeni farovi će još dugo zadržati primat, ali nove tehnologije će biti sve prisutnije. Naravno, poseban je problem kako će se napredni sistemi pokazati po pitanju pouzdanosti nakon desetak i više godina? Koliko će koštati zamena LED modula ili čitavog fara, lasera, sistema za njihovu kontrolu, kamera i senzora...
Da li će u budućnosti prevagnuti LED ili laserski farovi ili će se pojaviti neka još naprednija tehnologija, trenutno je teško reći. Treba prvo sačekati da se omasove, naročito laserski, da se vidi koliko može da im padne cena.  Možda će ipak pobediti kombinacija laserskih i LED farova – ovaj recept se, inače, već koristi.

Adaptivni farovi – prilagođavaju se svakoj situaciji i osvetljavaju krivine
O njima smo prošle godine pisali u tekstu:  Farovi koji misle umesto vas.  U ovom tekstu možete naći dodatne informacije o načinu rada farova koji se automatski prilagođavaju uslovima u saobraćaju.


Izvor: Dragan Romčević - polovniautomobili.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
shime

Broj poruka : 1032
Datum upisa : 25.04.2014
Godina : 44
Vozilo: : Peugeot 405GL
Raspolozenje : Uvek moze bolje...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od Petrucci taj Sre Maj 17, 2017 9:13 pm


Otvorena spektakularna izložba Citroena u SAD / FOTO

[You must be registered and logged in to see this link.]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od Djansla taj Pet Maj 19, 2017 11:04 am

COool
avatar
Djansla

Broj poruka : 88
Datum upisa : 07.04.2017
Godina : 43
Vozilo: : Peugeot 405 GR 1.6 carb.
Raspolozenje : Uvek sa najvecim osmehom

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od nemanja80 taj Pet Maj 19, 2017 9:33 pm

Petrucci ::
Otvorena spektakularna izložba Citroena u SAD / FOTO

[You must be registered and logged in to see this link.]

Evo kad pogledam ovu izlozbu i automobile koji su predstavljeni ja mislim da Citroen zivi od stare slave i po mom misljenju ovi danasnji modeli i uopste od 2000-te, izuzev Xsaru Picasso i donekle C5, nemaju veze sa Citroenom...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O kako bi petak bio lepsi da sutra nije subota radna ...
avatar
nemanja80

Broj poruka : 1688
Datum upisa : 17.06.2016
Godina : 38
Vozilo: : Peugeot 307 1.6 16v benzin

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od Petrucci taj Pet Maj 19, 2017 9:47 pm

I C6 je u skladu sa Citroenovim avangardnim dizajnom.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od mladenmi16 taj Pet Maj 19, 2017 9:52 pm

Citroen oduvek ima jednu istu filozofiju, svaki model ili ti je "najbolji na svetu" ili ne možeš očima da ga vidiš U svakom slučaju nikad nije ostavljao ljude ravnodušnim, što je svakako dobro.
avatar
mladenmi16

Broj poruka : 6639
Datum upisa : 01.06.2013
Godina : 36
Vozilo: : PSA Opel zafira 1.8 16V
Raspolozenje : Mrzim radne subote...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od shix taj Pet Maj 19, 2017 10:29 pm

I bar ima filozofiju.
avatar
shix

Broj poruka : 3085
Datum upisa : 03.08.2012
Godina : 43
Vozilo: : Focus 1.6 16v

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od Petrucci taj Pon Avg 07, 2017 8:40 pm

Vandali su Novobeograđanima u Bloku 29 minulog vikenda ostavili neprijatno iznenađenje. U nedelju ujutru, više od deset automobila na parkingu dočekalo je svoje vlasnike sa - auspusima punim pur pene!

Na parkingu na uglu Ulice Zorana Đinđića i Bulevara umetnosti vandali su iz nepoznatog razloga napunili pur penom auspuhe automobila. Redakciji "Blica" požalila se jedna od Novobeograđanki koja je zatekla prizor ovog krajnje huliganskog ponašanja. Na tom parkingu nikada nije bilo incidenata, bezbedno je. Ja sam videla samo jedan automobil, ali sam čula da je pur pena sipana u više od deset automobila na parkingu - priča Beograđanka Ana B.

Novobeograđani koji su zatekli ovaj čin ostavili su poruku komšiji na jednom od automobila na kojoj piše "Pazite! Huligani su stavili pur penu u auspuh".Kako dodaje Ana B. na automobilima osim nanete štete pur penom, ništa drugo nije polomljeno ili uništeno. Podsetimo, pre samo dva dana pančevačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv trojice maloletnika koji su isekli gume na čak 29 automobila! Naime, huligani su krajem jula na 29 automobila, čiji vlasnici su i prijavili štetu, izbušili minimum po dve gume. Ima, međutim, i vozila na kojima su izbušili i sva četiri pneumatika.

- Nakon provere u policijskoj stanici Novi Beograd, za 5. i 6. avgust nije evidentirano da je neko prijavio ovaj incident - rekli su iz MUP-a.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od mladenmi16 taj Pon Avg 07, 2017 10:13 pm

Mi smo kao klinci nabijali grudve snega u auspuh ali pur pena je čist vandalizam. Jbg, u lep trošak su bacili vlasnike automobila
avatar
mladenmi16

Broj poruka : 6639
Datum upisa : 01.06.2013
Godina : 36
Vozilo: : PSA Opel zafira 1.8 16V
Raspolozenje : Mrzim radne subote...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od shime taj Pon Avg 07, 2017 11:25 pm

Porasli klinci u tom kraju Nisu vise mali kad znaju da prave stetu. Naravno nece niko nadoknaditi stetu jer je manja od zakonom propisane I tako sve u krug... niko ni za sta ne odgovara

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
shime

Broj poruka : 1032
Datum upisa : 25.04.2014
Godina : 44
Vozilo: : Peugeot 405GL
Raspolozenje : Uvek moze bolje...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od mladenmi16 taj Pon Avg 07, 2017 11:42 pm

Ma i da mogu da naplate, ko će se sa tim mlatiti. Ako su kreteni zabili cevku od pur pene do kraja zadnji lonac mora da se menja odmah ako vlasnik planira da koristi auto. Ne znamo kakva kola su u pitanju, ali neka je zadnji lonac 5000 din. ne vredi se cimati po sudovima jer dok bi odšteta stigla oštećeni će promeniti još 2 auta do tad
avatar
mladenmi16

Broj poruka : 6639
Datum upisa : 01.06.2013
Godina : 36
Vozilo: : PSA Opel zafira 1.8 16V
Raspolozenje : Mrzim radne subote...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od shime taj Pon Avg 07, 2017 11:58 pm

To je tacno Mladjo ali u ovom slucaju nije bitna cena stete vec da se pocinilac na neki nacin kazni da tako nesto slicno ne bi u buduce radio jer ce unapred znati da ce biti kaznjen. Ovako bez kazne ce u buduce ciniti samo skuplje stete.
Za pocinioca nece biti samo 5000 din. tu su i advokati, sudski troskovi pa rocista pa vestacenja itd. tj. zacas se nakupi 50000 pa neka se cesa tamo gde ga ne svrbi

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
shime

Broj poruka : 1032
Datum upisa : 25.04.2014
Godina : 44
Vozilo: : Peugeot 405GL
Raspolozenje : Uvek moze bolje...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od mladenmi16 taj Uto Avg 08, 2017 12:07 am

Skroz si u pravu, ali to treba da se ganja po službenoj dužnosti. Moj post je bio sa tačke gledišta vozača a ti posmatraš situaciju sa vaspitne tačke. Najveći broj takvih dela se i učini jer su klinci ubeđeni da ih neće uhvatiti, nažalost uglavnom su u pravu. Kad bi se slika u društvu promenila, odnosno kad bi institucije radile svoj posao pa kad bi ti klinci znali da postoji velika šansa da ih nafataju i da će debelo platiti, qrac bi se usudili da prave takve gluposti.
avatar
mladenmi16

Broj poruka : 6639
Datum upisa : 01.06.2013
Godina : 36
Vozilo: : PSA Opel zafira 1.8 16V
Raspolozenje : Mrzim radne subote...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od shime taj Uto Avg 08, 2017 12:56 am

Da, da samo po sluzbenoj duznosti da pocinilac unapred zna da vlasniku automobila nece naneti nikakvu stetu (jer ce istu morati da nadoknadi) i plus jos 2x po toliko za troskove postupka vec da stetu cini licno sebi ili svojim roditeljima (staraocima).
Zasto neko (osteceni) da se bakce po sudovima, juri advokate, gubi svoje dragoceno vreme kad postoje institucije koje su ionako za to placene tj. samo treba da rade svoj posao casno.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
shime

Broj poruka : 1032
Datum upisa : 25.04.2014
Godina : 44
Vozilo: : Peugeot 405GL
Raspolozenje : Uvek moze bolje...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od Djurica taj Uto Avg 08, 2017 9:04 pm

Bitno je da maltretiraju bake i deke po ulici kad zaradjuju za hleb jer penzije nemaju...za to se ima para.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ne govori osim ako je ono što hoćeš da kažeš vrednije od ćutanja.
avatar
Djurica

Broj poruka : 1748
Datum upisa : 18.12.2011
Godina : 33
Vozilo: : Marengo 1.9 TD

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od shime taj Pon Avg 14, 2017 12:03 am

OBRNULI KRUG, OD VRANJA DO PORTUGALIJE: Vranjanci proputovali 11 država i uspešno završili svoju Spaček avanturu

[You must be registered and logged in to see this image.]

VRANJE - Ekipa “Spaček” avanture stigla je u Vranje posle “kruga po Evropi” i putovanja od 17 dana. Vranjanci su ostvarili pravi poduhvat prevalivši kroz 11 država ravno 8.870 kilometara. ::

Nakon višemesečnih priprema put Portugalije spačekom su krenuli Slobodan i Zoran Dinčić i novinar Srboljub Nikolić. Sa vozilom “dijana karavan”, starim 40 godina, ekipa je učestvovala na svetskom skupu “citroenovih” old tajmera u Portugaliji.
Televizija Vranje kao medijski pokrovitelj ove avanture je posle 17 dana priredila doček ovoj smeloj ekipi Vranjanaca.

[You must be registered and logged in to see this image.]

„A sve je počelo odavde iz Vranja, najpre iz radionice vlasnika “Dijane” Slobodana i Zorana Dinčića. Pošto je posle dva meseca radova vozilo pripremljeno kocka je pala i odluka – idemo u Portugaliju. Takav cilj za auto star 40 godina, sa dva cilindra i 600 kubika, za mnoge je bio nemoguća misija. U maloj ekspediciji tri dijane i jednog spačeka iz Srbije, polako, ali sigurno, padalo je stotine kilometara. Za sobom je ostavila Hrvatsku, Sloveniju, auto stradu sunca u Italiji, uz reli vožnju ka Đenovi, zatim, Azurnu obalu u Francuskoj i Španiju. I ušetala se do same ivice Atlantskog okeana do svog odredišta u portugalskom letovalištu Ericeirija, blizu Lisabona.

Tu je učestvovala na 22. svetskom susretu prijatelja vozila „dšv“, u prevodu dva konja, “dijana” u žutom izdanju sa vranjskim tablicama bila je veoma zapažena među nekoliko hiljada “citroenovih” old tajmera iz Evrope i sveta.
Kako zbog originalnog izgleda, tako i zbog hrabrog tima, koji je od Vranja do Atlantika prevalio 3.600 kilometara“, navodi novinar Srboljub Nikolić i dodaje da time, ipak, nije završena avantura “Spaček”.
Ekipa je odlučila da nastavi put do Pariza, gde ih je dočekao Vranjanac Predrag Kostić. Nakon Pariza vranjska trojka stiže u Hanover u Nemačkoj gde joj je domaćin bila porodica Stošić iz Vranja.

“Doneta je još jedna smela odluka, pravac Pariz. Vozeći magistralama Portugalije i Španije, prošavši kroz Barselonu, vranjska trojka je sa ovim vozilom uplovila u Centralni masiv Francuske. Prešla je preko vijadukta Mijo, najvišeg drumskog mosta na svetu visokog 343 metra i dugog dva i po kilometra. Posle pređenih 1.500 kilometara od Atlantika osvojen je i Pariz. U ovoj svetskoj metropoli dočekao nas je Vranjanac Predrag Kostić. “Dijana” je nakon Jelisejskih polja napravila pobedonosni krug oko Trijumfalne kapije. Usledila je etapa preko Belgije ka severu Nemačke. Na redu je bio Hanover, gde nam je domaćin bila porodica Stošić iz Vranja“.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovako nastavak putešestvija opisuje reporter televizije Vranje Srboljub Nikolić, član ekipe.
„Ovaj svojevrsni maraton našeg old tajmera završio se preko Češke, Slovačke i Mađarske, pa od Subotice do Vranja.

Brojčanik kilometraže se posle 11 država zaustavio na 8.870 tom kilometru. Podvig kakav dosad verovatno nije zabeležen u Srbiji kad je reč o ovako vremešnim vozilima.. Naša kamera je zabeležila celo putešestvije, kome će od jeseni biti posvećen serijal reportaža, kaže Nikolić.

Izvor: (Kurir.rs/T.S., Foto: T.S.)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
shime

Broj poruka : 1032
Datum upisa : 25.04.2014
Godina : 44
Vozilo: : Peugeot 405GL
Raspolozenje : Uvek moze bolje...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od mladenmi16 taj Pon Avg 14, 2017 12:04 am

Upravo čitam ovaj tekst i mislim da ga kačim na forum, bio si brži
avatar
mladenmi16

Broj poruka : 6639
Datum upisa : 01.06.2013
Godina : 36
Vozilo: : PSA Opel zafira 1.8 16V
Raspolozenje : Mrzim radne subote...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od shime taj Pon Avg 14, 2017 12:07 am

Ja ga procitao na mobilnom pa reko dal da ustajem i kacim na forum ili sutra? Pretecice me neko

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
shime

Broj poruka : 1032
Datum upisa : 25.04.2014
Godina : 44
Vozilo: : Peugeot 405GL
Raspolozenje : Uvek moze bolje...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od mladenmi16 taj Pon Avg 14, 2017 12:09 am

Ista priča i kod mene
Svaka čast entuzijastima, ipak su to stari auti, ma koliko dobro bili održavani i pripremljeni za put... Treba tu prilična hrabrost
avatar
mladenmi16

Broj poruka : 6639
Datum upisa : 01.06.2013
Godina : 36
Vozilo: : PSA Opel zafira 1.8 16V
Raspolozenje : Mrzim radne subote...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od shime taj Pon Avg 14, 2017 12:16 am

To su ljudi avanturisti i njima nije bitno da se voze 200 km/h i nije im bitno kad ce da stignu vec su uzivali u voznji i lepoti zemalja kroz koje su prolazili. Ali sto kazes treba imati i hrabrosti bas zbog starosti automobila i mogucnosti da se nesto pokvari, a delova nema itd.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
shime

Broj poruka : 1032
Datum upisa : 25.04.2014
Godina : 44
Vozilo: : Peugeot 405GL
Raspolozenje : Uvek moze bolje...

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od fap 1 taj Pon Avg 14, 2017 9:21 am

A sta na tim kolima ima da se pokvari sto ne moze sa jednim srafcigerom i motorcanglama da se popravi
avatar
fap 1

Broj poruka : 749
Datum upisa : 01.08.2017
Godina : 39
Vozilo: : peugeot 307 2.0 hdi 66kw. Mercedes Actros 4144

Nazad na vrh Ići dole

Re: ZANIMLJIVOSTI

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 5 od 6 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu