Forum francuskih automobila
Dobrodosli na forum www.francuskiautomobili.com

Da bi ste videli ceo forum morate biti registrovani.

Zamolio bih vas da se registrujete i svoj profil popunite u celini!

Uzivajte!

Od 25.10.2012. novi način obuke vozača

Ići dole

Od 25.10.2012. novi način obuke vozača

Počalji od Petrucci taj Sre Avg 22, 2012 7:38 pm

BEOGRAD - Obuka u auto školama po novim propisima počinje od 25. oktobra ove godine a oni koji su je započeli po starim propisima, moraju je završiti najkasnije u roku od tri meseca, saopštila je danas Uprava saobraćajne policije.

Ukoliko obuka ne bude završena do 25. januara 2013., kandidat će morati celokupan proces osposobljavanja da obavi iz početka, u skladu sa novim propisima, "što znači da će snositi troškove nove obuke i morati da izdvoji novo vreme za to", navodi se u saopštenju.

Upozorava se i da pojedina pravna lica, odnosno auto škole vrše upis kandidata za vozače čiju obuku, "s obzirom na raspoloživa sredstva i kadrove, ne mogu završiti u propisanom roku na propisan način, dakle u roku od tri meseca".

Uprava saobraćajne policije koja je u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova u saopštenju ističe i da "nema pravno-formalne mogućnosti da to spreči".

Precizira se da 25. oktobra počinje primena Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače i ističe da će polaganje teorijskog ispita sa novim testovima početi istog dana.

Prisustvo časovima teorijske obuke, koje će biti obavezno nakon početka primene novih pravilnika o osposobljavanju, "znatno će olakšati kandidatima da uspešno polože proveru znanja putem novih testova".

Ukazuje se i da je realna pojava velikog broja kandidata upisanih po starim propisima, "koji neće položiti teorijski ispit, pa će zahtevati organizaciju dopunske teorijske obuke".

To će stvoriti uslove za nove troškove i izdvajanje novog vremena, "a vrlo izvesno i uslove u kojima će ti troškovi biti nerealno visoki", dodaje se u saopštenju.

Uprava saobraćajne policije je u saopštenju apelovala na buduće kandidate za vozače "da sagledaju sve bitne elemente za donošenje odluke kada će i pod kojim uslovima započeti i obavljati osposobljavanje".

To je urađeno zbog značaja kvalitetnog osposobljavanja kandidata za vozače, za podizanje nivoa njihove bezbednosti, odnosno bezbednosti saobraćaja, "kao i izbegavanja njihovog mogućeg nezadovoljstva".

Novi sistem osposobljavanja omogući će sticanje znatno većeg nivoa teorijskih i praktičnih znanja i veština za samostalno i bezbedno učešće u saobraćaju na putu u odnosu na sistem uređen propisima koji se trenutno primenjuju, dodaje se u saopštenju.

TANJUG
avatar
Petrucci
Globalni moderator
Globalni moderator

Broj poruka : 15297
Datum upisa : 13.12.2011
Godina : 52
Vozilo: : Peugeot 406 2.0 16v automatic
Raspolozenje : Nije loše, vi?

Nazad na vrh Ići dole

Re: Od 25.10.2012. novi način obuke vozača

Počalji od Elektra taj Sub Okt 27, 2012 2:04 pm

Potpuni haos: Otkazani svi vozački ispiti do 15. novembra!

Ako se po jutru dan poznaje, onda se budućim vozačima u Srbiji dobro ne piše. Novi sistem obuke vozača počeo je juče, ali samo teorijski, jer u praksi onaj ko želi da polaže vožnju ne zna ni koliko će to koštati, niti kad, kako i gde može da počne sa obukom. Zakazali su svi, od Ministarstva unutrašnjih poslova, preko AMSS, do auto-škola, pa je odlučeno da polaganja vožnje neće biti do 15. novembra.

Novi sistem obuke vozača zakonski je počeo juče. To znači da će svi novi vozači morati da prođu 30 časova predavanja, 10 časova vežbi, najmanje 40 časova vožnje, ali i da polože ispit iz prve pomoći.

Međutim, umesto novog reda, koji će na ulice Srbije izvesti bolje obučene vozače, zavladao je potpuni haos.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još nije objavilo ispitna pitanja koja će kandidati imati prilikom polaganja završnog ispita, a Vlada Srbije još nije odredila minimalnu cenu obuke vozačkog ispita, koja će prema sadašnjim proračunima koštati između 600 i 1.000 evra.

Ministarstvo zdravlja nije licenciralo instruktore iz Crvenog krsta, koji će predavanje iz prve pomoći držati novim vozačima, ali i vozačima koji su se obučavali po starom sistemu a još nisu položili završni ispit vožnje.

Auto-moto savez Srbije od maja nije uspeo da odštampa sve registre, knjige za instruktore, kartone kandidata, što je prema zakonu bilo obavezno. Posledica toga je da je u poslovnici AMS u Ruzveltovoj ulici izbila masovna tuče između vlasnika auto-škola koji su želeli da kupe svu potrebnu dokumentaciju, a koje nije bilo dovoljno.

Milenko Jezdimirović, predsednik Grupacije auto-škola, kaže za „Blic“ da vlada potpuno rasulo.

- Mi novog kandidata koji dođe u auto-školu možemo samo da vratimo kući. Ne znamo ni koliko će koštati obuka, niti gde i kako će se odvijati teorijska nastava, gde da ga evidentiramo i pošaljemo na predavanja o prvoj pomoći - kaže Jezdimirović.

Polaganje po novom

Svi koji sa obukom ne završe do 25. januara, bilo da su je upisali po novom ili po starom sistemu, moraće ponovo da se obučavaju, ali po novom sistemu. Oni koji su vožnju upisali pre par dana obučavaće se po starom, ali će polagati po novom sistemu.

Preuzeto sa blic.rs

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Elektra

Broj poruka : 4392
Datum upisa : 23.12.2011
Godina : 36
Vozilo: : Renault Clio Energy 1.2 - Citroen Visa 11 RE 1.1
Raspolozenje : Sve je relativno

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu